MORESO PLANTEJA AUGMENTAR LES TAXES FINS UN 50%

Moreso explica que en el curs 2011-2012 hi ha 250 professors associats menys contractats 

 María Belmez – ACN · ID 659421 

Barcelona (ACN).- El rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Josep Joan Moreso, ha plantejat un augment de taxes de fins el 50% per “mantenir” la universitat pública. En una trobada amb la premsa, Moreso ha dit que en el context econòmic actual “un augment moderat de les taxes seria una manera de mantenir els recursos”. El rector ha afegit però que això hauria d’anar acompanyat d’un increment també de les beques per evitar que quedin fora del sistema els estudiants amb més necessitats econòmiques. Moreso creu que s’hauria de reflexionar sobre si l’aportació que fan els universitaris als seus estudis és suficient, i per això ha considerat que no seria descabellat demanar una mica més “a aquells que poden”. 
Moreso ha considerat que augmentar un 50% les taxes universitàries seria un augment “moderat” no pel percentatge, que reconeix que és alt, sinó perquè es parteix de la base que, segons el seu parer, l’aportació que fan els universitaris al finançament dels seus estudis és petita. Ha remarcat que això hauria d’anar acompanyat d’unes beques salaris que permetessin no deixar fora aquelles persones amb una situació econòmica més complicada.

En aquesta línia, el rector ha considerat que “no seria irraonable demanar una mica més d’esforç a les classes mitjanes i donar més beques als que més ho necessiten”. Ha recordat que la universitat “no és un servei universal” i no té una funció d’igualar la població, per la qual cosa ha assegurat que s’hauria de fer un debat a tota la comunitat universitària per plantejar la necessitat d’augmentar l’aportació dels universitaris.

200 associats menys

D’altra banda, Moreso ha explicat que com a conseqüència de la retallada en el pressupost destinat a les universitats, la UPF ha prescindit d’uns 200 professors associats durant el curs 2011-2’012. El rector ha defensat que la Pompeu ha optat per “no afectar a la part estructural” ni aquells que aspiren a ser professors permanents sinó als associats, que ja tenen una feina estable.

La UPF comptava fins ara amb aproximadament uns 1.400 associats i la reducció d’aquest curs es suplirà augmentat les hores de classe dels professors permanents, els associats que s’han mantingut i la introducció més intensiva de noves figures com els doctorands que fan funcions de assistents.

La no renovació dels contractes d’aquests 200 professors associats suposarà un estalvi de fins a 2 MEUR per aquest curs. Moreso ha volgut destacar que el que s’han reduït són hores, “no llocs de treball”, perquè són persones que tenen una altra ocupació.

Nou edifici de recerca

El rector ha presenta també el nou edifici al carrer Wellingont que acollirà diversos centres de recerca i plataformes de postgrau i de doctorat. L’edifici, projectat per l’arquitecte Juan Navarro, tindrà una superfície de 8.685 metres quadrats i està previst que s’inaugurarà el 2014.

L’edifici acollirà el Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), el Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES), el Centre d’Investigació de les Economies de la Mediterrània (CREMed), la Barcelona Graduate School of Economics (Barcelona GSE), l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI) i la Barcelona School of Management, entre d’altes.

La inversió per a la seva construcció és de 15.155.000 euros, pressupost amb el que ja compten a través de fons i crèdits.

D’altra banda, Moreso ha explicat que la no arribada dels crèdits vinculats al projecte Campus d’Excel·lència Internacional (CEI) en la convocatòria del 2011 no permetrà impulsar algun projecte amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). 

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari, no cal que escriguis ni nom ni correu electrònic

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s